След проведено ново проучване от учени на CABI, относно естествените неприятели на Drosophila suzukii (разред Двукрили – Diptera: семейство Drosophilidae), който първоначално се е смятал за един вид, но в проведеното ново проучване е разкрито, че са два вида, като само един от паразитоидите се е оказал подходящ за биологичен контролен срещу вредителя. Това съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

drosophila-suzukii

Учени от швейцарския център на CABI в Делемонт, както и учени от INRAE във Франция, са използвали комбинация от молекулярен анализ и различни методи за кръстосване, за да съберат доказателства, че Ganaspis cf. brasiliensis е комплекс от най-малко два вида.

При изследването са проведени допълнителни поведенчески експерименти, които показват, че индивиди от едната генетична група лесно паразитират няколко вида дрозофили, независимо от техния източник на храна, докато индивидите от другата група са почти строго специфични за ларвите, хранещи се в узряващите плодове. Според водещият автор на изследването Д-р Лукас Зеехаузен, тъй като само D. suzukii атакува узряващите плодове в зоната на нашествие, паразитоидите от тази втора група изглеждат подходящи агенти за биологичен контрол.

D. suzukii е плодова муха, с произход Източна Азия, случайно внесена в Америка и Европа, където бързо се разпространява. За разлика от останалите видове дрозофили в нападнатите райони, женските индивиди на D. suzukii са в състояние да снасят яйца в неразвити зреещи плодове благодарение на своето склеротизирано назъбено яйцеполагало, което осигурява на D. suzukii ниша, практически свободна от конкуренция. Други биологични фактори, които са улеснили инвазията, са широката гама от гостоприемници, която включва много култивирани и диви плодове, както и липсата на естествени врагове, способни да контролират D. suzukii.

Високите популации на D. suzukii водят до големи щети, което го прави основен проблем за производителите на плодове, тъй като напада над 150 диви и култивирани плодове, включително череши, боровинки и ягоди, както и плодовете на декоративни растения.

Цялото изследване прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.