В периода от 4 до 25 януари Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване „Места за настаняване“. Целта е да предостави на обществото информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързани с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната. В анкетното изследване са включени 1 915 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване като вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, които са функционирали през декември 2020 година.
Участието в изследването е доброволно.

hotel-nadpis

През декември 52.6% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 61.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 48.9% – на нощувката.

По отношение на наетия персонал 30.1% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „платен отпуск“ – 25.2%, и „освобождаване/съкращаване“ – 13.6%. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 10.7% от мениджърите, като
мненията им, свързани с „намаляване на възнагражденията на персонала“ и „дистанционна форма на работа“, се запазват спрямо предходния месец. Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, продължават да се увеличават и достигат 34.6%.

През декември 59.0% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 30.9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 47.2% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 31.1% няма да могат да се справят сами, а 21.2% от анкетираните посочват, че ще успеят „До 100%“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.