Електроразпределително дружество и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дадоха официален старт на проекта „LIFE Safe Grid for Burgas“, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Проектът ще се реализира в района на влажните зони около гр. Бургас, а именно Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа – „Via Pontica“ и са част от мрежата НАТУРА 2000 в България.

vodolubivi-ptici

Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб и сблъсък с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа.

Проектът получи одобрение от Европейската комисия през май 2021 г. Електроразпределителното дружество е бенефициент по проекта, който е на обща стойност 5,5 милиона евро, като 75% от средствата се осигуряват от програма LIFE, а останалите 25% от бенефициента. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в периода 2021 – 2026 г.

Електроразпределителното дружество планира мащабни дейности за обезопасяване на електроразпределителната мрежа: подземно полагане (кабелиране) на 52 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение), което напълно премахва рисковете за дивите птици; обезопасяване (чрез защитни изолации) на 96 км въздушни електропроводи 20 kV (средно напрежение) с цел премахване на риска от токов удар; монтаж на 2000 броя дивертори (светлоотразителни маркери) по въздушните електропроводи, като чрез тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници; изграждане на 18 трафопоста и една възлова станция.
Съгласно времевия план в периода 2021-2022 г. ще се изготвят технически проекти и спецификации, както и съгласувателни процедури с институции. Планирано е строително-ремонтните дейности да стартират от 2023 г.

Освен предпазни мерки за птиците, проектът ще подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места, в които през месеците с миграция на птиците се регистрират смущения в електрозахранването.

Информация за „Via Pontica“

  • „Via Pontica“ e един от основните ;миграционни пътища на птиците между местата им за размножаване в Европа и местата за зимуване в Африка.
  • Пътят свързва двата континента и преминава през над 20 държави (от Финландия до ЮАР).
  • На територията на България той преминава основно по черноморското крайбрежие.
  • През пролетната миграция от Африка към Европа, преминават над 550 000 птици.
  • През есенната миграция, от Европа към Африка прелитат над 880 000 птици.
  • По този миграционен път преминава над 78% от цялата световна популация на белия щъркел.
  • В целия български участък на „Via Pontica“ най-голямо струпване на птици се наблюдава в района на Бургаските езера.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.