В Швейцария има по-голяма реколта от картофи, запазено количество зърно и по-слаб добив от захарно цвекло. Това отчитат стопанте в страната като резултат в края на тази година. Коронакризата засегна и швейцарското земеделие, отчитат от сектора.

kartofi

Коронакризата предизвика сериозни турбуленции на картофения пазар в Швейцария. По време на блокирането през пролетта продажбите на пресните картофи се увеличиха значително, но при тези за пържене продажбите се сринаха заради затворената търговия и кетъринг. Сега отново има такъв ефект.

Според изчисленията на браншова организация, реколтата от картофи през 2020 г. в Швейцария ще бъде малко под 490 000 тона. Това е с около 76 000 тона повече в сравнение с предходната година. На 10 985 хектара обработваемата площ се отглежда зеленчукът, като размерът е приблизително същият в сравнение с предходната година. Добивът се изчислява на 446 килограма от декар, като е над средния за последните години.

А двете най-големи фабрики ще произведат около 220 000 тона захар тази година. 90% от нея идва от швейцарското захарно цвекло. Размерът не е достатъчен, за да отговори на търсенето. Над 100 000 тона захар ще трябва да бъдат внесени от ЕС, обясняват от едната фабрика. От там допълват, че 2020 беше черна година за много производители на цвекло. Болети по насажденията доведоха до жълти полета, дребно цвекло и по този начин ниски добиви. Последствията са загуби до 50%.

Междувременно на около 385 000 тона се изчислява реколтата от хлебната пшеница или на почти същото ниво като през предходните 2 години. Съдържанието на протеинобаче е по-ниско от средното за последните 5 години. С 528 535 тона реколтата от фуражно зърно е значително по-висока от над 481 000 тона през миналата година. Това се дължи главно на по-високата реколта от фуражна пшеница. Площта на фуражната пшеница е по-висока от тази от 2010 г. насам. При маслодайните семена Швейцария има най-високата реколта от 2014 г. – 88 000 тона е общото количество. Една от причините за това е по-големият дял на обработваема площ, която е разширена поради голямото търсене. Очакваната реколта от слънчоглед е с около 14 000 тона по-ниска от предходната година, въпреки че обработваната площ също е намаляла. С почти 6000 тона реколтата от соя е на нов рекорд.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.