Министерството на земеделието публикува проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за изискванията към преработените храни на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца. На електронен адрес: SIAleksandrova@mzh.government.bg до 27 май 2022 г. заинтересованите страни могат да изпращат своите становища.

hrani

С проекта се цели определяне на изискванията към състава, характеристиките и етикетирането на храните за деца, в т.ч. преработените храни на зърнена основа и детските храни, предназначени да задоволят специфичните хранителни потребности на кърмачета и малки деца в добро здраве.

Предлагането на пазара на преработени храни на зърнена основа и на детски храни, предназначени за кърмачета и малки деца, се допуска само ако те отговарят на изискванията на наредбата и на приложимите изисквания на Регламент (ЕС) № 609/2013.

Уточнени са храните, по отношение на които не се прилагат изискванията, регламентирани в проекта на Наредбата. Съгласно него храните за деца са предназначени за консумация от кърмачетата в периода на отбиване от кърмене и от малки деца като допълнение към основната диета и/или за постепенната им адаптация към обичайната храна на възрастните хора.

Актуализирането на изискванията по отношение на състава, характеристиките и етикетирането ще допринесе за улесняване на бизнес операторите, по отношение производството на такива храни и обезпечаването на високо ниво на защита на потребителите. С проекта на наредба се цели също повишаване ефективността на извършвания официален контрол и проследимостта при предлагането на пазара на този вид храни.

Храните за деца трябва да се произвеждат от хранителни съставки, за които общоприети научни данни са доказали, че са подходящи за задоволяване на специфичните хранителни потребности на кърмачета и малки деца.

Актуализирани и прецизирани са изискванията към състава на преработените храни на зърнена основа и на детските храни, различни от храните на зърнена основа, по отношение съдържанието на въглехидрати, белтъчини, мазнини, максимално допустимите количества на витамини, минерали и микроелементи и референтните стойности при обявяване на хранителна информация при етикетирането на храните за деца.

Храните за деца не трябва да съдържат вещества в количества, които биха могли да увредят здравето на кърмачетата и малките деца. Количеството на пестицидни остатъци в храните за деца не трябва да надвишава 0,01 mg/kg готова за директна консумация или приготвена по указанията на производителя храна.

Не се допуска използването на конкретно определени пестициди, по отношение на селскостопански продукти, предназначени за производство на храни за деца.

По-голямата част от разпоредбите в проекта на наредба по същество не са нови, а са прецизирани и съобразени с настъпилите промени в пряко приложимото законодателство на Европейския съюз по отношение преработените храни на зърнена основа и детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца (Регламент (ЕС) № 609/2013), както и в националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.

С проекта на наредба също така се отстраняват и коригират редица терминологични и технически несъответствия в съществуващата Наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.