Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 99 от 2006 г. за търговия на посевен материал от фуражни култури на пазара на Европейския съюз. До 9 май 2022 г. заинтересованите страни могат да изпращат становища/коментари на електронен адрес: iasas@iasas.government.bg

pochva-motika

С проекта на Наредба се въвежда Директива за изпълнение (ЕС) 2021/971, с която се внася яснота, че в случай на съмнение относно сортовата идентичност на семената може да се използват и биохимични и молекулярни техники. Използването на такива техники улеснява по-нататъшния анализ на семената и растенията, с цел да се установи идентичността на съответния сорт, в случай че след полските инспекции и официалния последващ контрол е останало известно съмнение.

Тъй като с директивата се изменят няколко други директиви, които са въведени в отделни наредби в националното законодателство, за въвеждането на чл. 1 от Директива за изпълнение (ЕС) 2021/971 в заключителните разпоредби на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 99 от 2006 г. са създадени разпоредби и за изменението на приложенията към Наредба № 21 от 2007 г. за търговия на посевен материал от зърнени култури на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ., бр. 1 от 2008 г.); Наредба № 98 от 2006 г. за търговия на посевен материал от цвекло на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 76 от 2006 г.); Наредба № 96 от 2006 г. за търговия на посевен материал от зеленчукови култури на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 71 от 2006 г.) и Наредба № 100 от 2006 г. за търговия на посевен материал от маслодайни и влакнодайни култури на пазара на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 77 от 2006 г.). С измененията на наредбите се добавя текст, който позволява използването на биохимични и молекулярни техники като допълнителен метод за проверка на идентичността на сортовете растения.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.