Министерството на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за изменение на Наредба № 22 от 2012 г. за условията и реда за определяне на средствата за работната заплата в държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и в техните териториални поделения. Заинтересованите страни могат да изпращат становища до агроведомството до 18 юни 2021 г.

mzhg-sgrada

Измененията, които се правят по същество засягат само Раздел II. „Определяне на възнагражденията на директорите на държавните предприятия и техните териториални поделения, както и на членовете на управителните съвети“, като промените са в посока намаляване на размера на възнагражденията на членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите.

В действащата Наредба в чл. 10, ал. 1, т. 2 е предвидено за работата на член на управителен съвет месечното възнаграждение да бъде в размер на 100% от средната брутна работна заплата на директорите на териториални поделения. Предложението е месечното заплащане да стане равно по размер на отчетената от Националния статистически институт средна брутна работна заплата за страната за предходната календарна година. Заплатите ще бъдат актуализирани на годишна база.
Съгласно чл. 169, ал. 1 от Закона за горите управителният съвет на държавните предприятия се състои от трима членове, включително директора на предприятието. Заседанията на управителният съвет се провеждат най-малко веднъж месечно.
В останалата си част Наредба 22 от 2012 г. за условията и реда за определяне на средствата за работната заплата в държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и в техните териториални поделения остава непроменена.

С предложените промени в нормативната уредба се цели, първо, да се уеднакви и унифицира размерът на възнагражденията на всички членове на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, и второ, оптимизиране на разходите на предприятията и ефективно управление на финансовите средства.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.