Министерството на земеделието, храните и горити пусна за публично обсъждане Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 44 на Министерския съвет от 2010 г. за определяне на зоните във въздушното пространство на България, в които се ограничава въздухоплаването. До 16 април заинтересованите страни могат да изпращат становища по Проекта.

gradushka

С ПМС № 44 са определени забранените, ограничените и опасните зони във въздушното пространство на България, в които се ограничава въздухоплаването. Освен разширяване на обхвата на градозащитата стратегията за развитие на системата за защитата от градушки в България предвижда и повишаване на ефективността ѝ. В тази връзка е необходимо да бъдат извършени изменения, свързани с местоположението на две ракетни площадки, попадащи в обхвата на Регионална дирекция „Борба с градушките“ гр. Грамада, област Видин. Измененията се налагат поради необходимостта от намаляване на забранените сектори за стрелба в посока към държавната граница и по този начин да бъде оптимизирана противоградовата защита в района. Тъй като всяка площадка представлява център на опасна зона във въздушното пространство, е необходимо в тези зони въздухоплаването да бъде ограничавано при определени условия. Всички действащи към момента площадки от системата на противоградовата защита са с точно определени географски координати, които са подробно описани в ПМС № 44 от 2010 г. 

Очакваните резултати от прилагането на акта могат да бъдат разглеждани в две насоки – от една страна са тези, отнасящи се до Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, а от друга страна са резултатите, засягащи заинтересованите страни, а по-точно земеделските стопани.

Относно резултатите, засягащи Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ – Ще бъде гарантирана сигурността и безопасността на въздухоплаването над територията на България след въвеждането в експлоатация на двете площадки в района на община Видин. Ще бъде осигурена възможност за изпълнение на приоритетите на държавата по прилагане на комплексен подход за превенция и управление на рискове и кризи.

Относно очакваните резултати, засягащи земеделските стопани – прилагането на акта ще повиши ефективността на защитата от градушки на земеделски земи за района на община Видин.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.