Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане
Проект на Наредба за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита. До 14 април 2022 г. заинтересованите страни могат да изпращат становища на електронен адрес: NMancheva@mzh.government.bg.

praskane

Към момента действащите Наредба № 112 от 2006 г. за специфичните изисквания при извършване на фумигация и обеззаразяване на площи, помещения и растителна продукция срещу вредители (обн., ДВ, бр. 87 от 2006 г.), и Наредба № 104 от 2006 г. за контрол върху предлагането на пазара и употребата на продукти за растителна защита (обн., ДВ, бр., 81 от 2006 г., изм., бр. 18 от 2021 г.) не отразяват съвременните правила и ред за извършване на фумигация и на употреба на продукти за растителна защита (ПРЗ).

С проекта на наредба се цели определяне на условия и ред за: употреба на ПРЗ с оборудване за прилагане на ПРЗ и специализирана наземна (конвенционална или механизирана) техника; водене на записи от земеделските стопани в „Дневник за проведените растителнозащитни мероприятия и торене“ на хартиен и/или електронен носител; употреба на ПРЗ с авиационна техника; употреба на ПРЗ при извършване на фумигация и третиране на семена за посев. ПРЗ се употребяват само когато имат издадено разрешение за пускане на пазара и употреба от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.