Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 10 от 2019 г. за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство за периода 2020 – 2022 г. С проекта се цели синхронизиране на разпоредбите на Наредбата с Националната програма по пчеларство за периода 2020 – 2022 г. До 13 септември 2021 г. заинтересованите страни могат да изпращат становища.

kosheri-kamion-planina

В предложения проект на Наредба се удължава срока на прилагане на Програмата за периода от 01.08.2022 г. до 31.12.2022 г. на:
– 1. дейност – „Закупуване на ветеринарномедицински продукти (ВМП) срещу вароатозата“ от мярка Б – „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”;
– 2. дейност – „Физикохимичен анализ на пчелния мед“ по мярка Г – „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти“;
– 3. дейност – „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства (мед, прашец) за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“ – по мярка Г – „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти“.

Във връзка с посочената дейност по т. 3 като допустими кандидати по нея са включени физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани с пчелни семейства. Това изменение ще се отнася както за пчеларската 2022 г., така и за удължения период от 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г.

В преходни и заключителни разпоредби е създаден нов параграф, който регламентира, че дейностите: „Закупуване на ветеринарномедицински продукти (ВМП) срещу вароатозата“ от мярка Б – „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”; „Физикохимичен анализ на пчелния мед“ по мярка Г – „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ и „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства (мед, прашец) за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“ по мярка Г – „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ в удължения период следва да са извършени от 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г. Срокът за подаване на заявления за плащане за удължените дейности е до 15 януари 2023 година. Плащанията за удължените дейности се извършват в периода от 16 октомври 2022 година до 15 октомври 2023 година. В случай, че за дейностите в удължения период няма определен бюджет, за същите не се извършва прием на заявления за подпомагане.

В предложения проект на Наредба са предвидени изменения и допълнения в приложения 1 и 2 от Наредба № 10 от 2019 г. по искане на представители на пчеларския сектор, като са включени допълнително допустими за подпомагане активи и оборудване и са определени техните референтни цени. В тази връзка се предвижда допустими за подпомагане по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ да бъдат и касетъчни центрофуги, вертикални сита и дозиращи машини за пакетиране на пчелен мед.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.