Публикуваха проект на правилник за организацията на дейността на Помирителната комисия по Закона за храните. С приемането на правилника се очаква да се гарантира ефективната работа на Помирителната комисия по Закона за храните, да се подобри взаимодействието между държавните органи, браншовите организации и бизнес операторите в областта на храните, да се вземат оптимални решения и постигне консенсус между страните в спора. Публичното обсъждане продължава до 22 януари 2021 г.

hranitelna-kolichka-magazin

Причини, които налагат приемането на акта

Съгласно чл. 123, ал. 1 от Закона за храните към министъра на земеделието се създава Помирителна комисия като постоянен консултативен орган, който подпомага на министъра при извънсъдебно разрешаване на спорове между бизнес оператори, включително за спазването на добрите практики и неприлагането на нелоялни търговски практики. Съгласно чл. 123, ал. 2 от Закона за храните министърът на земеделието издава правилник, с който се определят организацията на дейността на Помирителната комисия по Закона за храните, редът за провеждане на заседания, включително редът за вземане на решения.

С проекта се урежда

  1. Организацията на дейността на Помирителната комисия по Закона за храните към министъра на земеделието, храните и горите, наричана по-нататък „Помирителна комисия по Закона за храните“.
  2. Редът за провеждане на заседание на Помирителната комисия по Закона за храните.
  3. Редът за вземане на решения от Помирителната комисия по Закона за храните.
    Проектът съдържа разпоредби относно провеждането на заседанията на Помирителната комисия, образуване на помирително производство, както и сключването на споразумение между страните на спора.

Цел

Регламентиране на организацията на дейността на Помирителната комисия по Закона за храните към министъра на земеделието, храните и горите, на редът за вземане на решения и начинът за провеждане на помирителните производства.

Очаквани резултати от прилагането на акта

Гарантиране на ефективната работа на Помирителната комисия по Закона за храните, подобряване на взаимодействието между държавните органи, браншовите организации и бизнес операторите в областта на храните, вземане на оптимални решения и постигане на консенсус между страните на спора.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.