По искане на Европейската комисия, Експертната група по здраве на растенията на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е подготвила и предоставила оценки на риска за стоки, изброени в Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/2019 на Комисията, като „растения с висок риск, растителни продукти и други обекти“. В тази връзка са изследвани плодовете на растението Momordica charantia (горчив пъпеш или горчива краставица) с произход от Мексико, а чрез него е възможно да се разпространи неприятеля, който често се среща по него – Thrips palmi.

momordica-charantia

Научно становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) обхваща риска от въвеждане в Европейския съюз на Thrips palmi, чрез внос на плодове Momordica charantia от Мексико, като се взема предвид научна и техническа информация от Националната служба по здравеопазване, безопасност и качество на хранителните продукти на Мексико.

Thrips palmi Karny (Thysanoptera: Thripidae) е полифаг, нападащ широк кръг растения гостоприемници, но с предпочитания към растения от семейство Cucurbitaceae, Solanaceae и Leguminosae. Вредителят е описан за първи път през 1925 г. на Суматра и Ява (Индонезия) от Karny 1925. Неприятелят е предимно субтропичен и тропически вид и не може да презимува на открито в северните ширини.

Има доклади за 10 прихващания на Thrips palmi от Мексико, върху стоки предназначени за Европейския съюз: 5 върху плодове на Momordica charantia през 2018 г., 3 върху Momordica charantia през 2019 г. и 2 на Momordica sp. През 2020 г., е съобщено от Швейцария за едно прихващане на Thrips palmi върху Momordica charantia внос от Мексико.

За управлението и поддържането на ниска популационна плътност на Thrips palmi се използват разнообразие от химични, агротехнически, биологични и физични мерки.
След оценка на текущите мерки за намаляване на риска, вероятността плодовете Momordica charantia, внос от Мексико да са свободни от Thrips palmi е оценена като „Много често без вредители“ с диапазон на несигурност от 90%, вариращ от „Често без вредители“ до „Без вредители с малко изключителни случаи“, съобщават от ЦОРХВ.

Цялото научно становище четете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.