Центърът за оценка на риска по хранителната верига публикува научно становище „Оценка на риска от поява и разпространение на заболяването ринопневмонит по конете с проява на тежка неврологична клиника и меиелоенцефалопатия от
началото 2021 г. в Европа“. Ринопневмонитът по конете е акутно протичаща вирусна болест, проявяваща се с аборти в края на бременността и тежки белодробни увреждания, както при едногодишните кончета, така и при възрастните коне, посочват от звеното.

kon

Заболяването се характеризира с много вариабилна клиника – от поява на везикули по неокосмените части на тялото, респираторна симптоматика, аборти в последната третина на бременността и раждане на нежизнени приплоди до нервни признаци – пареза и парализа. Инфекцията се свързва с 2 еквидни (конски) алфахерпесвируса – херпесвирус-1 и – 4 (Equine Herpes Virus – EHV-1 и EHV-4). Зачестилата поява на клиника с нервни признаци през последните години е характерна за инфекциите, причинявани от херпес вируси. Освен основната роля на EHV-1, участие могат да вземат и вируси от серотип 4, а в редки случаи и от серотип 3.

Инфекцията с конския херпесвирус 1 (EHV-1) при коне е отговорна за появата на респираторна инфекция на горните дихателни пътища при млади животни и аборти при бременните кобили в края на бременността. Другият серотип на конския херпесвирус 4 (EHV-4) до скоро се смяташе за подтип на EHV-1, но чрез използването на молекулярни техники за характеризиране на генома вече е отделен вирусен вид и е отговорен за инфекция на горните дихателни пътища при млади коне. И двата вируса са способни да индуцират мозъчно заболяване, придружено с миелоенцефалопатия, въпреки че EHV-1 очевидно е по-честата причина за тази форма на заболяването.

По официални данни на Международната федерация по конен спорт (FEI) през месец февруари 2021г., във Валенсия, Испания бeше потвърдена неврологична форма на ринопневмонит, причинена от EHV-1. Това вероятно е най-сериозното огнище на EHV-1 в Европа от десетилетия насам, като са заболели над 752 коне с 18 смъртни случая към момента.

Съгласно информация от OIE редица държави в ЕС са докладвали наличието на неврологична форма на ринопневмонит и заболяване с изява на миоенцефаломиелит през последните години, като данните за България са оскъдни или такава информация липсва.

Тези факти ни накараха да си поставим за цел да извършим научна оценка на риска от поява и разпространение на заболяването ринопневмонит по конете на основата на наличието на данни за засилена циркулация на EHV–1 в Европа, проявата на тежка неврологична клиника, придружена с миелоенцефалопатия и да предложим адекватни мерки срещу това заболяване.

Научното становище можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.