След засилените покупки по време на блокирането заради коронавируса, летвата се вдигна високо за швейцарските хранителни магазини. Поради това икономисти очакват да има спад в продажбите през новата година. В сектора на храните и хранителните продукти продажбите вероятно ще спаднат с 6% след много силната 2020 г., според перспективите за търговията на дребно.

hrani

Нивото от 2019 г. вероятно ще бъде надвишено с 3%. Развитието на продажбите през 2020 г. беше толкова положително в много сегменти, че „връщането към тези стойностите през 2021 г. изглежда малко вероятно при нормални обстоятелства“, пишат икономистите. Още повече че няма движещи сили за силна търговията на дребно, като по-високи заплати и миграция, например.

От друга страна се очаква сегментът на дрехите и обувките отново да набере скорост, след като пандемията бъде преодоляна, допълват икономистите. Това би трябвало да компенсира незначителния неуспех и в другите нехранителни сектори, някои от които се възползваха силно през 2020 г. В целия нехранителен сегмент това трябва да доведе до увеличение на продажбите с малко над 2%. Това би надхвърлило предпандемичната 2019 година с около 4%.

Самите икономисти обаче ограничават информативната стойност на своите прогнози, защото те се основават на предположения относно епидемиологичното развитие, които са обект на висока степен на несигурност и преди всичко трябва да служат като грубо ръководство. Ситуацията с вируса е динамична и променлива.

Смята се, че възходът в онлайн търговията на дребно, която вирусът силно разви, ще продължи и занапред. Продажбите на поръчки през интернет вероятно са се повишили с 55% до 16 милиарда франка през последната година. Двигателите бяха затварянето на магазините за хранителни стоки през пролетта и догонващото потребление. Освен това някои потребители умишлено избягват тълпите в търговски центрове самите обекти, за да избегнат риска от инфекция, което допълнително ще стимулира онлайн търговията.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.