Открити са две огнища на кърлежов енцефалит (Tick-borne encephalitis) в Североизточна Италия, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Те са разкрити чрез комбинирано откриване на вируса в кърлежи от изследване на кози и заразени хора. Авторите проучват пренасяния от кърлежи вирусен енцефалит, наричан кърлежов енцефалит, който представлява тежко зоонозно неврологично заболяване, ендемично в североизточна Италия от 1992 г. Те проследяват регистрираното рязко увеличение на честотата му в провинция Тренто от 2012 г., въпреки усилията за ваксинация.

kozi

Кратка информация за болестта

Екипът от учени описва кърлежовия енцефалит като нововъзникваща, пренасяна с кърлежи зооноза, характеризираща се с тежки остри и хронични неврологични признаци при хората. Причинителят е едноверижен РНК вирус, от семейството Flaviviridae, принадлежащ към групата на вирусите, пренасяни чрез кърлежи на бозайниците. Учените посочват, че вирусът на кърлежовия енцефалит има три основни подтипа: европейски, сибирски и далекоизточен, които имат различни компетентни вектори, различно географско разпространение в цяла Европа и Азия и различна патогенност за хората. По данни на други автори, наскоро са идентифицирани два допълнителни подтипа, байкалски и хималайски. Европейският подтип, който е най-слабо вирулентният подтип (смъртност <2%), е ендемичен в селските райони на Централна, Източна и Северна Европа.

Разпространение на заболяването в провинция Тренто, Италия

За да оценят настоящата опасност от инфекция в тази област на Италия, учените прилагат интегриран подход, съчетаващ разпределението на случаите при хората, серопревалентността на вируса, причиняващ кърлежовия енцефалит в гостоприемници. Учените са извършили скрининг за антитела общо на 706 серуми от кози от 69 ферми, при който са установени 5 положителни ферми, докато местоположението на заразените хора е било предоставено от местната Агенция за обществено здравеопазване.


В България заболяването кърлежов вирусен енцефалит задължително се регистрира и обявява от 1953 г., но е рядко срещано. За последните години в страната ни са установени отделни случаи на кърлежови енцефалити по хората.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.