На 30.09.2020 г. Федералният институт за оценка на риска публикува съобщение за опасност от Listeria в пушена риба и препоръки към рисковите групи да избягват определени храни, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. В съобщението се посочва, че поради полезните си качества, рибата трябва да бъде редовен компонент от нашия хранителен режим. Тя е важен източник на биологични, висококачествени и лесно смилаеми протеини, минерали и витамини. Въпреки това, авторите отбелязват, че суровите, пушените и консервираните (маринованите) рибни продукти често съдържат патогенни микроби, по-специално Listeria. Хората могат да се заразят, като консумират замърсена храна и да се разболеят от листериоза.

pushena-riba

Цитирани са данни от 2018 г., когато на Института Робърт Кох в Германия са съобщени 701 случаи на заболели от тежка инвазивна листериоза, което означава 0,8 случаи на 100 000 жители. Установено е, че повечето съобщени заболявания от листериоза са тежки и са свързани, например с отравяне на кръвта, менингит или спонтанни аборти. През 2018 г., болестта е завършила фатално при 5% от случаите. Възрастните хора, хората с отслабена имунна защита, бременните жени и техните новородените бебета са особено уязвими.

Експертите на Института посочват също, че Listeria може да се открие в много видове храни от растителен и животински произход. Студената или топло-пушената риба често е замърсена и поради това се подозира, че участва в предаването на това заболяване. Други рибни продукти и морски дарове, които се консумират сурови, като суши, сашими, стриди или консервирани продукти (като маринована риба), също могат да бъдат замърсени.

Експертите поясняват, че не всички бактерии от род Listeria причиняват заболяване. От описаните 20 вида, само Listeria (L.) monocytogenes е основна причина за заразяване на хората. Заразяването с този патоген по време на бременност може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане или раждане на болно дете. Освен това, според авторите, листериозата се развива основно при хора, чиято имунна система е отслабена от старост, съществуващи здравословни проблеми или прием на лекарства. Тези хора често страдат от отравяне на кръвта, енцефалит или менингит, както и например от ендокардит или бактериално възпаление на ставите.

Листериозата е свързана с относително висока смъртност при рисковите групи. При здрави хора, които не принадлежат към нито една от рисковите групи, заболяването може да доведе до възпаление на стомашно-чревния тракт и треска, които обикновено протичат леко.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.