Съгласно Закона за рибарството и аквакултурата, министърът на земеделието издаде заповед за определяне на обекти по области за зарибяване през 2022 г. 

zaribqvane-riba

В заповедта са описани всички детайли по реда и начините на зарибяване, а акцията се извършва в присъствието на комисия. Протокол от зарибяването се изготвя от ръководителя на съответното териториално звено на ИАРА.

Ето и правила относно осъществяване на процеса по разселване на риба и други водни организми.

  1. Зарибителният материал, който ще се използва, трябва да е с произход от региона, в който ще се зарибява. Зарибяванията на водоемите в даден район на басейново управление (Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски или Западнобеломорски) да се извършва по възможност със зарибителен материал с произход от рибовъдни стопанства, намиращи се на територията на съответният район за басейново управление.
  2. Хайверът, от който е получен зарибителният материал, да бъде с местен произход.
  3. При зарибяване на пъстьрвовата и тъстървова-мряновата зона на реките, да се разселва само речна (балканска) пьстьрва, при условие че се извършват малки акции за зарибяване с материал до 4000 личинки, като не се допуска повече от едно зарибяване за една година на една река.
  4. В стоящите води (язовири и езера) основно да се зарибява с традиционните ценни видове: шаранови (шаран, лин), растителноядни (бял толстолоб, пьстьр толстолоб, бял амур) и хищни видове (сом, бяла риба).
  5. При избор на обект за зарибяване, с приоритет да бъдат язовирите публична държавна собственост, както и определените съгласно чл. 32, ал. 4 от ЗРА водни обекти, които любителският риболов е разрешен в периода на размножаване на рибите и другите водни организми.

Обектите и правилата по заповедта са зарибяване са достъпни ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.