Новата обща селскостопанска политика се нуждае от изискване за спазване на социалните условия. Да сложим край на експлоатацията и да повишим стандартите на труд в европейското земеделие. За това настояват от Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“.

rabotnici-zemedelie

Най-малко 10 млн. души са заетите в европейското земеделие. Това са главно сезонни работници, хора на еднодневни трудови договори или работещи на други, несигурни форми на заетост.

Въпреки че европейските институции и националните правителства в началото на пандемията ги определиха като „изключително важни“, повечето от тези работници се борят ежедневно за своето оцеляване и са лишени от своите човешки и трудови права. Лошите условия на труд, ниските заплати, продължителното работно време, високият дял на недеклариран труд и недостойните жилища са само част от ежедневните трудности, с които се сблъскват работещите във фермите в Европа. Тези работници често стават жертва на експлоатация, достигаща практики и форми на съвременно робство, посочват от Синдиката.

Тяхното тежко положение остава до голяма степен невидимо, а земеделските работници, независимо дали са граждани на ЕС или са мигранти или бежанци, дали работят в Северна, Южна, Западна или Източна Европа – всички са обединени и настояват за своите права, за социална справедливост и за достойна заетост. Изумително е, че работниците никога не са участвали във формирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) – а това е водещата политика на ЕС, която в момента управлява около една трета от бюджета на Съюза (дори е достигала до 73% от него). Сега субсидиите по ОСП основно и основателно зависят от спазването на екологичните стандарти, на тези за обществено здраве и за хуманно отношение към животните, то спазване на правата на човека и на трудовите права нямат абсолютно никаква роля при разпределението на директните плащания, коментират синдикатите. Ето защо, не е изненадващо, че ОСП досега да не е успяла да подобри условията на труд на земеделските работници.

Същевременно има конкретно и лесно приложимо решение. Европейският парламент прие своята ясна позиция и посочи условие: преките плащания трябва да зависят от спазването на приложимите изисквания към условията на труд и заетост, съгласно съответните колективни трудови договори, националното законодателство и законодателството на ЕС, както и конвенциите на МОТ.

Това условие ще е валидно за много от заетите в земеделието – то ще обхване декларираната заетост, равното третиране, заплащането, работното време, здравето и безопасността, равенството между половете, социалното осигуряване и справедливите условия за всички работници, заети в селското стопанство, включително мобилните и мигрантите. Това обаче е само първа стъпка в правилната посока, отчичат от КТ „Подкрепа“.

Преговорите между институциите на ЕС по новата ОСП продължават и в момента и сега е много важно социалната обусловеност да стане част от окончателното споразумение между Европейска комисия, Европейски парламент и Съвета. Затова позицията на Европейския парламент трябва да бъде потвърдена. Защото това не е само етичен казус – за нас това е единственият начин да се избегне социалният дъмпинг, т.е. като се гарантира, че ОСП ще бъде в състояние да защити всички онези земеделски собственици, които зачитат правата на работниците си, но страдат несправедливо от конкуренцията от свои колеги, които не го правят. По този начин – със социална обусловеност, тази част от ЕС бюджета, финансиран от данъкоплатците от ЕС, най-накрая ще допринася ефективно за подобряване на условията на труд и живот в един от най-предизвикателните и несигурни сектори на икономиката на ЕС.

Пандемията Covid-19 предоставя на ЕС уникална възможност – да преустрои и да постави на съвършено нови основи селското стопанство на Европа и да го направи наистина устойчиво и социално справедливо. И ОСП трябва да допринесе за постигането на тази цел, за достигането на амбициозните ни екологични цели, като същевременно постигне необходимото уважение към селското стопанство и към правата на работещите в него – а това не е и не може да се счита за бюрокрация.

От КТ „Подкрепа“ призоват за отговорност у законодателите. Селскостопанските работници издържат на изгаряне от топлина и на измръзване от студ, на наранявания, болки и заплахи, те оцеляват само с по няколко часа сън и се хранят оскъдно, живеят в бараки или контейнери, но демонстрират поразителна отдаденост на работата си. Благодарение на тях дори в тази глобална пандемия, на нашите маси има храна.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.