Днес отбелязваме Деня на река Дунав. Инициативата е от 29 юни 1994 г., когато 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на река Дунав. За първи път Денят на Дунав се чества през 2004 г. Българските крайдунавските общини всяка година активно се включват с различни екологични акции, форуми, художествени прояви, спортни състезания, пленери, дискусии и  изложби.

reka-dunav

По повод Деня на река Дунав Община Свищов организира онлайн лекция. На 30 юни от 18 ч. доц. д-р инж. Галя Бърдарска и Иван Христов – едни от най-опитните експерти в областта на управление на водните ресурси в България, ще представи важна и интересна информация за управлението на водните ресурси в България, за река Дунав и нейния приток – река Янтра, както и за проектите, по които се следи и се работи за подобряване на качеството на водите и на състоянието на екосистемите в Дунавския басейн.

За река Дунав

Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците й са една от най-важните речни системи в Европа. Басейнът й заема 817 000 км ², реката има 120 основни притока и много повече по-малки и така формира огромен водосборен басейн. Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.

Река Дунав и нейните притоци са източник на живот, енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Реките са връзка между европейските страни и обединяват различните езици, култури и истории. Те са и от голямо значение за европейската дива природа. Басейнът на река Дунав се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.