Отчитането на отстрела на дивеча, както и планирането на ползването да стане електронно. Предложението беше обсъдено на широк форум, иницииран от Изпълнителна агенция по горите. Работната среща се проведе в Държавното ловно стопанство – Тракия с участието на експерти от държавни ловни стопанства, регионални дирекции по горите, държавни предприятия, ловни и природозащитни организации от региона.

gora-lov

Дигитализацията ще изсветли ловната дейност, което ще доведе до решаване на множество проблеми, свързани с работата на ловните стопанствата и всички, стопанисващи дивеча.  

„Целта ни е лицата на професионалистите както в горската, така и в ловната дейност да станат публични и да бъдат мултиплицирани като добрия пример в районите, където има проблеми“, заяви изп. директор на Агенцията Александър Дунчев.

Целта на срещата е и обсъжданите предложения да станат част от стратегията за лова, която да бъде пътна карта и основа за промени на Закона за лова и опазване на дивеча в дългосрочен план.

Експертите обсъдиха актуални проблеми, включително и темата за достъп на всички заинтересовани страни до горските територии, управлявани  от държавните ловни стопанства.

Необходим е широк обществен диалог с всички заинтересовани страни и постигане на обществена подкрепа и консенсус при предприемане на ограничителни заповеди.

Да бъдат изготвени ясни и строги критерии, които да са в основата на издаването на ограничения за достъп, смятат експертите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.