Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира положителен резултат за Африканска чума по свинете в с. Кавракирово, общ. Петрич, обл. Благоевград и обяви първично възникнало огнище на болестта в животновъден обект за отглеждане на свине за лични нужди. Определени са мерки в 3 км. предпазна зона, около огнището, в която влизат с. Кавракирово и Михнево, както и 10 км. наблюдавана зона, в която влизат с. Рибник, с. Старчево, с. Кърналово, с. Рупите, с. Генерал Тодоров, с. Дрангово, с. Митино, с. Ръждак, гр. Петрич, с. Първомай, с. Беласица, с. Коларово, с. Самуилово, с. Дреновица, с. Кладенци, с. Мендово, с. Вишлене, с. Право бърдо, с. Чуричени, с. Тонско дабе, с. Яково, с. Дреново и с. Богородица.

prase

В Заповед на БАБХ директорът на ОДБХ – Благоевград трябва да организира принудително умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни домашни свине в обектите в 3-километровата зона, като труповете на животните да бъдат унищожени под официален надзор. Ще се извърши механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за свине, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в и около животновъдните обекти. Трябва да се извърши и епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни, преди датата на съмнение на движения на домашни свине, продукти получени от тях и странични животински продукти добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обекта.

Забранява се влизането и излизането на хора, моторни превозни средства, превозни средства задвижвани чрез животинска тяга или физическа сила в т.ч. и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, с изключение на служители на МВР, медицински лица в това число спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, областната администрация и лицата, имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Собствениците на идентифицираните умъртвени животни от регистрираните обекти в населените места ще бъдат обезщетени съгласно чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В област Благоевград се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън населените места в 3 и 10-километровата зони, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на условията на Заповед РД 11-1080/26.05.2021 г.

Директорът на ОДБХ – Благоевград трябва да организира извършване на ежеседмични клинични прегледи на домашни свине във всички населени места в обл. Благоевград с цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете при 10% разпространение с 95% достоверност, като резултатите от прегледите се документират. Директорът трябва да организира и извършване на проверки за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.