Българско дружество за защита на птиците ще проведе открит урок за разпознаване на птици на 28 април между 10 и 12 ч. в парк „Заимов“ до Театър „София“. Урокът е част от кампанията „Ние броим врабчетата“ и ще представи по достъпен и популярен начин как участниците да разпознаят отделните видове врабчета, да ги преброят и да регистрират резултатите си на vrabcheta.bg.

vrabche

Събитието е подходящо за хора от всяка възраст. За участниците в урока има подготвени изненади.

През 2022 г. кампанията „Ние броим врабчетата“ се провежда за шести път. Участието в нея изисква регистрация на сайта vrabcheta.bg, където да се избере мястото на броене. Самото броене ще се проведе на 30 април за 10 минути в интервала между 9 и 12 ч.

Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на трите най-разпространени вида в България – домашно, полско и испанско, местата за живот, които предпочитат и кой вид преобладава у нас. Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.