По данни на Hortidaily българската страна е уведомила Европейската междуправителствена организация за растителна защита, че в България има констатиран случай на вируса по доматите, известен като ToBRFV, в оранжерия в община Мездра. Предприети са мерки по унищожаване на растенията, което да предотврати разпространението на заболяването.

domati-virus

Вирусът ToBRFV при доматите от 2019 година се възобнови като проблем в много от основните страни производителки на ЕС. В изследване провеждано от Световна Банка за изготвяне на профил на рисковете в България, в областта на заразните болести по растенията се вижда, че доматите, заедно с пипера и картофите са сред най-уязвимите култури, което изисква внимание при тях, за да се предотвратят сериозни загуби.

Пазарна и маркетингова информация за зеленчукопроизводството

Цените на едро на доматите в ЕС през м. април отчитат слабо понижение със 7% и от около 1,14 евро/кг през м. март достигат 1,06 евро/кг. Тези цени са малко по-високи отколкото средните за последните 5 години. Цените в Испания са подложени на най-силни колебания, след като през м. февруари бяха паднали до 0,54 евро/кг, а през м. април са на равнища от 0,97 евро/кг. Цените за м .май-юни в ЕС се прогнозира да бъдат около 0,75 евро/кг, като сезонното увеличено предлагане, натиска от внос и неяснотите около туризма ще държат цените надолу въпреки растящите разходи.

Цените на сладкия пипер в ЕС претърпяха турболенции, с рязко покачване през м. април и нормализиране през м. май. Червеният пипер в Испания се предлага на едро между 1-1,15 евро/кг. Цените на едро в Турция за последните 3 месеци остават на нива 0,55-0,60 US$/кг по данни на www.tridge.com. В края на м. юни те са около 0,59 US$/кг и вероятно дори да има понижение, те няма да слязат под 0,55 до началото на есента.

Цените на едро на краставици през м. юни продължават да се понижават в ЕС, като в Испания те са 0,60 евро/кг., докато цените на едро в Турция спадат с 15% на нива до 0,30 US$/кг от 0,35 US$/кг месец по-рано. Тези цени са сходни с цените от миналата година, когато в Турция те са били 0,29 US$/кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.