Отпада изискването бенефециентите по подмярка 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения“ от Програмата за селските райони да представят разходооправдателни документи. Това става ясно от заповед на земеделския министър. Промяната касае 47 одобрени проекта по приема, който беше проведен от 16.12.2019 г. до 16.03.2020 г.

mzhg-sgrada

Съгласно наските за кандидатстване по подмярката, безвъзмездната финансова помощ се предоставя под формата на стандартна таблица на разходите за единица продукт с размер, съответстващ на заложените стойности в ПРСР.

Според указанията на Европейската комисия е разписано, че при стандартните таблици на единичните разходи, допустимите разходи се изчисляват въз основа на количеството дейности, входящи ресурси, крайни продукти или резултати, като не е необходимо проследяването на действителните разходи и разходооправдателните документи за съфинансираните дейности. При използване на единни ставки, единични разходи или еднократни суми не е необходимо действителните разходи да бъдат обосновани по категориите разходи, които са обхванати от опростените разходи, като се има предвид, че плащанията ще се изчисляват въз основа на количествата/реализирането на дадена операция и съществено важно е да се получи увереност, че заявените дейности или крайни продукти са действително осъществени. Това пише в мотивите за извършване на промените.

Заповедта на министъра на земеделието можете да прочетете ТУК.

 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.