При благоприятни условия и положителна температура на въздуха да се извърши премахване и изгаряне на останали от миналата година мумифицирани плодове, в които има зимуващи форми на гъбни болести. Също така ако има сухи клони се изрязват до здрава тъкан, изнасят се от масива и се изгарят, посочват специалистите.

ovoshki-rezitba

Получените отрези се замазват с овощарска замазка, а при липса на такава – с блажна боя. Провежда се зимно пръскане срещу зимуващи форми на неприятели, гъбни и бактериални болести. Пръскането се провежда при сухо време, температури на въздуха над 0°С и безветрени дни.

След преминаване на зимните студове през целия месец март начало на април се извършва резитба за плододаване. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Извършва се просветляване на короната, като се отстраняват всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат. На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета, трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно при по-силни дървета, съкращаването на плодните клонки е по-слабо. През третото десетдневие на март до средата на Април, в зависимост от различните овощни видове се извършва предцъвтежно пръскане с фунгицид плюс един инсектицид. Впоследствие стъблата на дърветата се варосват с 20% разтвор на гасена вар. Винаги след работа с препарати за растителна защита, да се приема безалкохолна напитка или локум.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.