Китайските потребители са купували хранителни стоки, включително тютюн и алкохол, с 0,7% по-евтино през ноември, отколкото през същия месец на миналата година. Основен принос за това идва и от свинското месо. Според статистическата служба на Пекин средната продажна цена е спаднала с 6,5% в сравнение с октомври и с 12,5% в сравнение с ноември 2019 г.

svine

През целия период от януари до ноември обаче потребителите трябваше да похарчат 56,7% повече пари за свинско месо, отколкото през същия период на предходната година. За декември обаче, в сравнение с предходния месец, има признаци, че цените отново ще се стабилизират.

Според националното проучване цените на производителите на свине за клане през ноември на основа живо тегло са били относително постоянни – малко над 3,66 евро, миналата сряда са били с около 14% повече при 4,16 евро. Според анализатори възстановяването на производствения капацитет не се очаква да стане толкова бързо, колкото показват официалните данни. От друга страна, по-строгите правила за движение на животни поради африканска чума по свинете доведоха до недостиг на свине, особено в южната част на страната.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.