Атанасовско езеро се включва във Фестивалния уикенд в Бургас със специално събитие в съботния ден 14 август от 17.00 до 22 часа. Панаирът на солта популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото като източник на българска трапезна сол и други суровини с добавена стойност. За гостите на панаира ще се представят различните видове черноморска сол и пътят ѝ до нашата трапеза.

panair-na-solta

Посетителите ще могат да си закупят от току-що събраното „бяло злато“, козметика с луга и черноморска лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта и сувенири, свързани с любимото езеро. Екипът на Българската фондация „Биоразнообразие“ ще демонстрира как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци. За малките гости ще има научни занимания, свързани със солеността на водата в различните басейни на лагуната, наблюдения на солните кристали и на солничното раче, както и арт работилница за рисуване със сол.

Поради големия интерес към Влакчето на солта и тази година домакините от Черноморски солници ще пуснат специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците – „симБиотично“ и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт в и около езерото. Линията ще работи от 17.00 до 19.00 часа и ще бъде безплатна за всички гости на панаира.

Събитието ще бъде съчетано и с рождения ден на поддържан резерват Атанасовско езеро – тази година се навършват 41 години от обявяването му, затова стопаните на резервата – Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас ще осигурят традиционната голяма торта за празника.
Издателска къща ще представи две книги, свързани с птиците: „Кратка философия на птиците“ от Филип Дюбоа и Елиз Русо /превод от френски Лора Стаматис/ и детската „За птиците и буквите“ от Джина Дундова-Панчева.   

Празникът ще завърши с концерт на два дуета, споделят организаторите от Българската фондация „Биоразнообразие“.

Празникът ще включва още забавления като играта за разпознаване на различни видове сол, представяне на най-новото предизвикателство, свързано с Атанасовско езеро – Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО и др.

Атанасовско езеро е поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи и Натура 2000 зона. То е пример за симбиозата между природата и човека, и за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея могат да се извличат разнообразни ползи – чрез солта, лугата, лечебната и естетична й стойност и др.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.