От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) правят първа прогноза за новата реколта от пшеница, ечемик и рапица в България. Икономистите прогнозират и средните цени на агрокултурите за този месец март. Следва техния анализ в сектор „Зърнопроизводство“.

Първоначалните предвиждания на САРА за средния добив на пшеница през новата реколта е за нива около 4,90 т/ха. Общото производство се оценява на 5,8 млн.т., което е с около 15% над реколтата от 2020 г., когато прибраната пшеница падна на равнища от преди 2015 година. Критични за нивата на добивите остават природните условия
в следващите 2 месеца. Прогнозираната средна изкупна цена на хлебната пшеница за март е 385 лева на тон, а на фуражната – 365.

Първоначалната оценка за добива при ечемика през новата реколта е от 4,6 т/ха. Най-
вероятностните максимални обеми при него ще възлязат на 500 хил.т. Тези количества са близки до миналогодишните. А очакваната средна цена на културата за този март е 300 лева на тон.

Средните добиви при рапицата от новата реколта се очаква да бъдат около 2,7 т/ха. Общото максимално количество на добитата рапица за 2021/22 г. се прогнозира на 400 хил.т., което е с 25% над нивото от 2020 г, когато производството падна на нива от 2012-2013 г. 

Засетите площи с есенни култури по оценки на САРА е с 2-3% под миналогодишното. Площите, които се очаква да бъдат засети при пшеница са около 1,2 млн.ха, ечемика да остане на равнища около 115 хил.ха, а рапицата да претърпи намаление до 120 хил.ха.

Високите цени на всички зърнени и маслодайни стоки от началото на пазарната година се дължат повече на глобалното предлагане на пари, отколкото на фундаментални предпоставки на неравновесие между предлагане и търсене.

А прогнозираната средна цена на слънчогледа е 890 лева на тон. 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.