На 20 февруари 2021 г. Роспотребнадзор, Федералната служба за надзор върху правата на потребителите и благосъстоянието на човека, потвърди първото откриване на вируса на високо патогенната Инфлуенца A по птиците от щама H5N8 при хора. Седемте докладвани случая са при служители на птицеферма в южната част на Русия на границата с Казахстан, където огнище на инфлуенца A (H5N8) се е появило през декември 2020 г. Съобщава се, че и седемте случая при хора протичат леко или безсимптомно, посочват в научна публикация от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

pticeferma-kokoshki

Това е първият доклад, предоставящ пряко вирусологично доказателство за зоонозно предаване на високопатогенна инфлуенца А по птиците от щама H5N8, преодолявайки междувидовата бариера от птици към хора. Няма данни за предаване от човек на човек.

Вирусите на HPAI A (H5N8) циркулират в популациите от птици в Европа от 2014 г., причинявайки големи огнища със засегнати няколко милиона диви и домашни птици. Изчислено е, че между 2016 и 2018 г. има повече от 10 000 събития на експозиция на хора.

От октомври 2020 г. около 1700 огнища на високопатогенна инфлуенца A (H5N8) и други реасортанти на вируси на Инфлуенца A (H5Nx) в птицеферми и случаи при диви птици са докладвани в системата за уведомяване за болести по животните (ADNS) от държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство (ЕИП) и съседните държави. През същия период седем държави от ЕС/ЕИП съобщават на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), че общо 1888 души са били изложени на заразени птици (например по време на депопулиране на фермите). Не е съобщено предаване между птици и хора от държави от ЕС/ЕИП или която и да е друга държава, свързана в световен мащаб с вируси A (H5Nx) от 2014 г. до сега.

Рискът от инфекция, свързана с вируса на Инфлуенца A по птиците (H5N8) за широката общественост се оценява като много нисък, а за професионално изложени хора като нисък.

Вирусът остава адаптиран към птиците и не са наблюдавани маркери за адаптацията му към бозайници, патогенност за хората или променена чувствителност към съществуващи антивирусни средства. Тежестта на заболяването е описана като асимптоматична или лека.

Хора в риск са предимно тези, които са в пряк контакт/боравят с болни или мъртви диви и домашни птици (напр. фермери, ветеринарни лекари и работници, участващи в депопулация на фермите, умъртвяване и унищожаване на птиците). Носенето на лични предпазни средства при излагане на заразени птици ще сведе до минимум риска от заразяване. Местните здравни власти могат да обмислят наблюдение на изложени хора на риск в продължение на минимум 10 дни, за да открият възможни грипоподобни симптоми или конюнктивит и да започнат диагностично тестване възможно най-скоро след появата на симптомите. Хората, изложени на пряк контакт с птици, които може да са заразени, трябва да бъдат инструктирани да съобщават за всички необичайни симптоми на местните здравни служби. От хората със симптоми трябва да се вземат незабавно проби за диагностични и потвърждаващи изследвания.

Всяка човешка инфекция с вируси на инфлуенца А по птиците се докладва в рамките на 24 часа чрез Системата за ранно предупреждение и реагиране (EWRS) и системата за уведомяване на Международните здравни разпоредби (IHR). Продължаващото наблюдение на вируса на Инфлуенца А при дивите и домашните птици в Европа, съчетано с навременното генериране и споделяне на пълните вирусни геномни последователности, са от решаващо значение за ранното разкриване, контрол на инфекциите.

Целята научна статия четете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.