От 1 януари 2021 г. частите на Англия, Шотландия и Уелс, принадлежащи на Обединеното кралство, ще се считат за трети страни за целите на ветеринарното законодателство, предвид излизаето от Европейския съюз. Това означава, че се прилагат нови разпоредби за влизане с животни.

kuche

Важни промени се отнасят до влизането с определени домашни любимци като кучета, котки, порове и птици. Трябва да се спазват разпоредбите за влизане и излизане. При влизане от трети страни разпоредбите се различават в зависимост от това дали влизането е от държава с нисък риск от бяс или от страна с риск от бяс.

Във всеки случай животните първо трябва да бъдат правилно идентифицирани, след това валидно ваксинирани срещу бяс и придружени от необходимите документи. При влизане от страни с риск от бяс се прилагат допълнителни изисквания като кръвен тест, разрешителни за внос и др.

Преди да пътувате в чужбина със собственото си животно, трябва да се уверите, че то отговаря на условията за повторно влизане. В противен случай съществува риск от отказ на границата.

Прочетете и точните изисквания публикувани на официалния сайт на Европейския съюз.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.