Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) са поголовието от млечни крави през 2021 г. да намалее до 221 хил. животни, с 3% по-малко в сравнение с 2020 година. Оценките за общото производство на мляко за 2021 г. са за 985 хил. т, което представлява 2% по-малко в сравнение с 2020 г. Предвижданията на САРА за цената на млякото да се повишава заради растящите производствени разходи и увеличението на цените на млечните суровини (сухо мляко и сурово мляко на свободния пазар).

mliako

Изследване на САРА за факторната производителност в млечния сектор показва, че за периода 2017-2019 към 2008-2010 г. производството на краве мляко намалява, което
води до спадане на производствения индекс до 0,86. Същевременно вложенията също се свиват, но в по-ниска степен и ресурсният индекс спада до 0,95. Оттам индексът на
факторна производителност е 0,91. Цифрите потвърждават незадоволителното положение и трудностите в развитието на млечния сектор, които водят до намаляване на конкурентоспособността.

И към развитието на млечната верига в света. За периода м. януари-юли количеството на изкупено мляко в ЕС намалява незначително, с 0,1%. Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на м.септември намалява до 0,40 евро/л., което е над нивото от 2020 г., но под 2019 г. и е идентична с тази от 2018 г. Покачването на цената в следващите месеци ще бъде плавно, като сезонно най-ниските цени на Спот пазара са през зимните месеци.

Инфлацията при цените на млечните продукти в ЕС е все по-забележима, на годишна база отчитат ръст: суроватка (37%), пълномаслено сухо мляко (21%), обезмаслено сухо мляко (+24%), масло (+17%), сирене Чедър (+9%).

Вносът на Китай за първите седем месеца нараства за всички категории млечни продукти: млечни мазнини (+23%), сирена (+44%), обезмаслено сухо мляко (+45%), пълномаслено сухо мляко (+34%), суроватка (+51%), кондензирано мляко (64%), което подсилва положителния ценови тренд. На глобалния пазар САЩ са с по-конкурентни цени при маслата и обезмасленото сухо мляко, Нова Зеландия при пълномасленото.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.