Предварителните данни на МЗХГ показват, че производството на говеждо и телешко месо в кланиците до края на м.септември възлиза на 4,56 хил. тона, което e със 7% над равнището от същия период на предходната година. Растящите разходи за издръжка на дейността стимулират клането на животни. По оценки на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) до края на годината произведеното количество в промишлени условия може да достигне 6,7 хил. тона (+7,2 % на годишна
база).

krenvirshi

През последните два месеца цените на говеждото и телешко месо се движат с около 10% до 13% над миналогодишните равнища, повлияни в известна степен от възходящата динамика на европейските цени. Тази тенденция се очаква да се запази до края на 2021 г., като пречка пред увеличение на изкупните цени в следващите месеци ще бъде поголямото предлагане на животни към кланиците.

Цените на свинското месо се понижиха до 3,46 лв./кг кланично тегло през м.октомври (-1% спрямо предходния месец) под въздействието на ситуацията на европейския пазар, където ценовите равнища продължават да се задържат, както под нивата от 2020 г., така и под средните за последните 5 години. През идните два месеца не се предвижда нов ценови спад, тъй като натиска на повишените разходи за фуражи и горива върху маржините на производителите е изключително силен.

Произведеното месо от бройлери в промишлени условия през периода м. януари–септември 2021 г. е в размер на 67,4 хил.т., като увеличението спрямо същите месеци на предходната година е с 2 хил.т. При производството на месо от патици се наблюдава намаление (-8% на годишна база).

Отчетените през последните 3 месеца цени на пилешкото месо са по-високи от миналогодишните, като през м. октомври превишението е с 5%. Прогнозира се ценовите нива да останат стабилни до края на годината, което ще е за сметка на ефективността на производителите, разчитащи на предимствата на икономиите от мащаба.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.