Поредна с намаляващи резултати от 2016 година за производството на зеленчуци се оказва 2020 г. по данни на НСИ. Брутната продукция ще падне с 6%, което се дължи, както на свиване на физическото производство, така и на по.ниските цени. На годишна база се очертава спад на производството с 2% в сравнение с 2020 г., докато цените на зеленчуците ще бъдат с 4-5% по-ниски от миналогодишните, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

zelenchuci

Делът на зеленчукопроизводството в растениевъдната продукция за 2021 г. ще слезе на едни от най-ниските си нива до 4,6%, докато за сравнение през 2020 г. този дял е възлизал на 7,1%. Зеленчукопроизводството свива своето присъствие в брутната селскостопанска продукция до 4,1%, заедно с картофите, като за сравнение между 2011-2015 година, този процент е бил по-нисък.

Последващите оценки на САРА за производството на домати през тази година е за допълнително намаление от около 8 хил. т. от предходните предвиждания, при количествата от 112 хил.т. По предварителни данни на НСИ, производството дори може да падне под 100 хил. т.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер до 50 хил. т. Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г, когато производството е 51 хил. т., едно от най-ниските нива за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА запазва очакванията си за обеми от 43 хил. т за оранжерийно производство и 9 хил. т. за продукцията отглеждана на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил. т.

Цените на едро през м. декември се покачват найрязко при краставиците с около 39% на месечна база. Слабото предлагане е основната причина за това, като най-високите цени на зеленчука обичайно са през м. януари, февруари. Цените на дребно остават в рамките на средните за сезона.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.