Изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) за факторната производителност в сектора на зеленчуците, която отчита изменението на физическото производство отнесено към изменението на използваните ресурси (земя, труд, капитал, материали и субсидии) показва свиване за периода 2017-2019 към 2008- 2010 и съответно коефициент от 0,66.

piper

При сценарий с изключване на субсидиите получавани в специализираните стопанства, факторната производителност нараства до 0,69, което показва, че субсидиите заемат незначителна част от разполагаемите ресурси. При проектирани сценарии с 10% увеличение и с 10% намаление на субсидиите, в периода 2023-2025 г., факторната производителност ще спадне до 0,63 и при двата сценария, което означава нисък производствен ефект на зеленчукопроизводството при такива слаби промени в субсидирането.

Сценариите при добавяне влиянието на мерките за ограниченията за използване на торове и препарати за растителна защита към 2023-2025 ще се отразят незначително, като факторната производителност при увеличение на субсидиите в специализираните стопанства с 10% се изчислява на 0,62, а при намаление на субсидиите, на 0,61. Причината за слабия ефект в средносрочен период е очакванията за по-бавно навлизане на зелените мерки.

Текущите оценки на САРА за производството на домати през тази година е за количества достигащи 120 хил. т., като на 54 хил. т. възлиза оранжерийното производство и 66 хил. т. за полското.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер в следствие на падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време, която се оценява на 51 хил. т. (53 хил. т. месец по-рано), което е на равнища подобни на реколтата от 2020 г.

При краставиците, през 2021 година САРА предвижда обеми от 43 хил. т. за оранжерийно производство и 9 хил. т. за продукцията отглеждана на открито.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.