Текущите оценки на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) за производството на домати през тази година е за количества достигащи 120 хил. тона, като на 54 хил. т. възлиза оранжерийното производство и 66 хил. т. е полското. САРА понижава прогнозата си за производството на пипер в следствие на падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време, която се оценява на 51 хил. т. (53 хил. т. месец по-рано), което представлява равнища подобни на реколтата от 2020 г.

domat-krastavica

През 2021 година САРА предвижда обеми при краставиците от 43 хил. т. за оранжерийно производство и 9 хил. т. за продукцията отглеждана на открито. Общото производство се очаква да е на нива от 52 хил. т.

Изкупните цени на домати за второто тримесечие на 2021 г. са около 2% по-високи от миналогодишните, докато през първото тримесечие се отчетоха 7% по-ниски цени. При краставиците през второто тримесечие увеличението на годишна база е 1%, докато при първото се отбеляза 6% ръст.

Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните 5 се е удвоил. През 2020 г. у нас са внесени около 103 хил. т. През 2019 г. вносът възлиза на 83,7 хил. т., а по очаквания на САРА за 2021 г. ще е в рамките 105 – 110 хил. т.

Вносът на краставици през 2020 г. достига 26 хил. т., като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011 – 2015 г. е около 80%. Оценките на САРА за настоящата година е за внос около 28-30 хил. т.

През следващите месеци до края на годината цените на домати, краставици и пипер се оценява да бъдат средно със 7% по-високи от миналогодишните, което се дължи на растящите цени, с оглед на значителния дял на вноса в потреблението и незадоволителното вътрешно производство, което дърпа цените нагоре.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.