Неблагоприятна за производството на зеленчуци се оказва 2020 г. по данни на НСИ. Брутната продукция ще падне с 10%, което се дължи основно на свиване на физическото производство. На годишна база се очертава спад на производството с 17% в сравнение с 2019 г. Цените на зеленчуците ще бъдат с 8-10% по-високи от миналогодишните. Това съобщават от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

oranjeriq-domati

Делът на зеленчукопроизводството в растениевъдната продукция за 2020 г. ще остане на нива около 7,5%, докато в Брутната селскостопанска продукция ще е около 5,1%. Това е леко понижение от 5,2% през 2019 г. По първоначални оценки производството на домати е сред най-силно засегнатите сектори в зеленчукопроизводството, където може да има до 30% спад на годишна база.

Анализ на САРА показва, че площите със зеленчуци са еластични към промени в подпомагането (най-вече обвързана подкрепа). При сценарий с ръст на субсидиите на площ с 5%, което се очаква от Многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 г. могат да нараснат с 3-4% в сравнение с 2018 г. до 44 хиляди ха. При 15% увеличение на плащанията, тези площи могат да достигнат 50 хил.ха.

Изкупните цени през зимните месеци се очаква да останат близки до средните за последните 5 години. Сериозно увеличение не се очаква, заради отслабеното търсене и натиска от вносна продукция. След като през м. ноември цените на едро и дребно на основните зеленчуци се повишават сериозно, при краставиците на дребно с +29%, а на едро вносните домати скачат с 43%, то през м. декември слабото търсене понижава цените, които на едро са с около 12% под тези година по-рано, а на дребно са сходни със същия месец на миналата година.

От САРА посочват, че за декември средните цените на едро на оранжерийните домати е 2 лева на килограм, а на вносните – 1,86. При оранжерийните краставици нивото е 2,35, а на вносните – 1,51 лева на килограм. Цените на дребно са следните – при доматите 2,75, а при краставиците – 2,94 лева на килограм.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.