Цените на едро на доматите в ЕС през м. октомври са с около 15% над средните за последните 5 години, докато през м. ноември паднаха до 1,37 евро/кг, което е намаление с 11% на месечна база. Цените през м. декември остават на същите равнища и са недостатъчни, за да покриват цялостното повишение на разходите. Същевременно цените на едро в Турция заради обезценката на местната валута се понижават от 0,33 US$/кг през м. ноември до 0,27 US$/кг през м. декември.

krastavici

Цените на сладкия пипер постигнаха увеличение до средата на м. декември, достигайки до 0,90 евро/кг при зеления пипер, след което тръгнаха надолу. Червеният пипер в Испания по данни на Agro Pizarra се предлага на едро в края на месеца за 0,80 евро/кг. Цените на едро в Турция се повишават през м. декември с 20% в сравнение с м. ноември до 0,59 US$/кг.

Цените на едро на краставици в Турция през м. декември започнаха от нива около 0,32 US$/кг и стигат до 0,56 US$/кг в края на месеца. На европейския пазар конюнктурата е противоположна, като в началото на месеца в Испания цените на едро достигат 1,2 евро/кг, докато в края на месеца падат до 0,52 евро/кг. Цените ще продължат да се покачват, но потребителската еластичност е относително висока и темпът на нарастване ще зависи повече от изменение на доходите.

Все повече оранжерийни производители от Европа ограничават производството си, като особено това се вижда при доматите. Растящите разходи за отопление и конкурентните цени от Турция и Мароко, особено след девалвацията на турската лира застрашават рентабилността на зеленчукопроизводството. Друг проблем са доставките, като разходите за транспорт се увеличават поради свиване на превозните услуги.

Една година след излизането на Великобритания от ЕС предизвикателствата са свързани с недостига на работна ръка по цялата хранителна верига, затруднения в доставките в Обединеното Кралство заради високата зависимост от вноса на пресни плодове и зеленчуци от ЕС и неразработени алтернативни канали за доставка, което най-силно се отразява на потребителите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.