Цената на едро на говеждото и телешко месо през м. февруари се повиши до 4,36 лв./кг кланично тегло, което е малко над равнището на същия месец на изминалата година. Предвид ситуацията на европейския пазар, където цените продължават да растат от началото на предходния месец, и същественото поскъпване на фуражите, очакванията са през следващите месеци ценовите равнища да се покачат. Това сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

meso

Предварителните данни за дейността на кланиците показват, че през 2020 г. в промишлени условия са произведени 64,3 хил. тона свинско месо (-19% на годишна база). Въпреки свитото производство, цените на едро се движиха надолу от втората половина на изминалата година. През м. февруари ценовите равнища се установиха на 3,40 лв./кг кланично тегло, което е с 0,6% над нивото от предходния месец, но със 17% под равнището от миналата година. Очаква се през идните два месеца цените да се увеличат с около 4-5%, отразявайки възходящите тенденции на европейските цени.

Цените на тон кланично тегло на пилешкото месо се повишиха с 10% през м. февруари сравнено с предходния месец, но остават по-ниски от миналогодишните (-6% на годишна база). Поскъпването на фуражите, както и на свинското месо, ще поддържат стабилни ценовите нива през следващите два месеца – около 2,90 лв./кг кланично тегло.

Произведеното в кланиците месо от бройлери през 2020 г. е 86,9 хил. тона, което е с 2,2 хил. тона помалко от равнището на производството през 2019 г. В същото време произведеното месо от патици бележи увеличение с близо хиляда тона до 20,7 хил. тона. Значителната роля на ХоРеКа сектора за реализацията на продукцията определя колебанията в производството. Заложените яйца в люпилните през януари 2021 г. са с 12% по-малко от тези през същия месец на 2020 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.