До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности (ЕПОРД). Това предвижда Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелни семейства от отравяне и начини за проверка на растителнозащитни дейности.

pchela-pita

Платформата се поддържа от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и има цел за уведомяване на пчеларите за предстоящи третирания. Регистрацията и използването й е безплатно за всички потребители. Задължително условие е всеки от тях да има валидна електронна поща.

Пчеларите сами ще трябва да въведете GPS координати на пчелина. Това ще стане лесно с помощта на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата. В случай на третирания в периода до 28 февруари 2021 г. уведомяването ще се използва по досегашния ред – лично, чрез кмета на населеното място, което обявява и разпространява информация чрез местни средства за масово освежаване и чрез нова електронна платформа.

От 1 март 2021 г.оповестяването ще се използва само чрез електронна платформа. В периода от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, в разположението за приемане на сигнали и извършване на проверки се осигуряват мобилни инспектори и служители от Областните дирекции за безопасност на храните за времето от 8:00 – 18:00 часа, по този начин ще се повиши ефективността на официалния контрол. Направена е промяна и в механизъм за уведомяване от страна на пчеларите при възстановяване на подмор или признаци за отразяване на пчели. Жалбата ще се подаде до директора на ОД „Земеделие“ незабавно по телефона, а не след първото след първото след констатираната смъртност. Променен е и начинът на взимане на проби от пчели и растификация. Още ще се използва от членовете на комисията, което се формира при постъпилен сигнал за подмор. При наличие на пестицидни остатъци в проби от пчели,

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.