След зазимяването на пчелните семейства трябва да се осигури пълно спокойствие и да се окаже помощ на по–слабите. Наличието на спокойствие е от голямо значение за благополучното презимуване. Ако пчелите зимуват в условия на дискомфорт, причинен от сътресение или блъскане по кошерите или от присъствие на мишки и др. гризачи, това става причина за поява на диария, вследствие на усилената консумация на храна, посочват експерти. Ето и съветите им.

kosheri-zima

За по–лесно презимуване пчелите в кошера създават т. нар. зимно кълбо. Ако се получи разстройване на кълбото, често от него се откъсват пчели, падат на дъното и загиват, а може с тях да падне и майката, която също загива. Заради това е необходимо всеки постоянен пчелин да се защити от влизане на животни. Например, ако до някои кошери има дървета, то долните им клони трябва да се изсекат. Също така за да се осигури постоянен чист въздух на пчелите, периодично входовете на кошерите трябва да се почистват от умрели пчели. Това трябва да се извършва много внимателно, без чукане и стъргане, за да не се тревожат и дразнят пчелите.

През зимата пчелните семейства са изложени на силното влияние на вятъра и снеговалежите. Често кошерите биват затрупвани от дебел сняг, стигащ дори до покривите им. Дебелата снежна покривка не прилепва плътно до кошера. От топлината на кошера допиращият се до стените му сняг се стопява, в резултат на което се образува 3-4 см кухина между него и обгръщащата го снежна покривка, достатъчна за приток на въздух. При наличие на дебела снежна покривка кошерите не бива да се откриват изцяло, а само входовете им, защото семействата не само се безпокоят при откриването, но се излагат и на простудяване. При уплътняването на снега не се образуват отвори между него и кошерите. В такива случаи се пробива снегът само пред прилетната дъска, като се правят отвори с диаметър 10-15 см, през които да влиза въздух. Ако кошерите имат наклон напред, снегът около тях не бива да се открива, преди да започне стопяването му.

През зимата пчеларят трябва да посещава пчелина периодично при хубаво време, за да се осведомява за състоянието на пчелите. Осведомяването се извършва, като всяко семейство се „прослушва“ с помощта на каучукова тръбичка, единият край на която се вкарва във входа на кошера, а другият се поставя в ухото на пчеларя. Същият ефект се постига и с прилепнало ухо до стените на кошера.

Издаването на тих равномерен звук е признак, че семейството е спокойно и състоянието му е много добро. Ако при почукване по кошера се чува дружен шум, който бързо затихва, това също означава, че пчелите зимуват нормално. Ако обаче се чува слаб шум, наподобяващ шума на сухи листа, и при почукване пчелите издават слаб звук, това показва, че семейството е без храна. Ако пчелите издават недружен разногласен шум с открояващи се „тъжни“ звуци, семейството е без майка. Възбудени, тревожни звуци сочат, че в пчелното семейство има мишка или лошокачествена храна (манов мед). В такива случаи с дебел закривен тел (във вид на буквата Г) се изтегля през входа част от подмора на пчелите. Ако семейството страда от манова токсикоза или е заболяло от нозематоза, коремчетата на пчелите са подути, а гнездото издава неприятна миризма. Ако в гнездото е имало мишка, от труповете на умрелите пчели са останали само коремчета, глави и крайници, а мускулатурата от гърдите им е изядена. При установяване на такива нередности, и ако климатичните условия позволяват, пчеларят трябва да прегледа пострадалите семейства.

През зимният период работата в пчелина е сведена до минимум. Този период трябва да се използва за цялостната подготовка на инвентара – ремонт на кошери, дезинфекция на рамки от бракувани пити, зателване на гнездови и магазинни рамки. Трябва да се извърши цялостна подготовка на инвентара за отглеждане на пчелни майки – изготвяне на изкуствени восъчни чашки, ремонт на сандъчета за майки, просвета и др.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.