През април средните месечни температури се повишават бързо като за отделни райони на страната са между 8 и 14°С. Състоянието на времето през април е много важно за пролетното развитие на пчелните семейства преди главната паша.

pchela

В този период разцъфтяват всички овощни видове- круша, слива, праскова, череша ябълка, орех и др.; горските видове –върби, тополи, ясен, бук; тревни растения-глухарче, лепка, гергьовче, горска съсънка и др., от които пчелите събират прашец и нектар.

За пчеларите месец април е един от най-интензивните в годината – полагат се грижи за
нормалното развитие на пчелните семейства и където е необходимо се разширяват с много внимание да не се простуди пилото – предпоставка за поява на европейски гнилец при внезапно застудяване на времето. Води се борба с увеличение броя на търтеите и тяхното пило. Един търтей изяжда храна колкото за три пчели работнички, търтеевото пило заема площи в средните пити, където е най-топло и така намалява място за пилото на пчелите работнички. Отглеждането на голям брой търтеи е фактор за естествено роене. Добрият пчелар трябва да поддържа оптимален брой търтеи необходими за нормалното оплождане в семейството. Добро средство срещу роевото състояние е разширяването обема на кошерите рано преди главната паша, при затопляне на времето, както и използването на помощни майки. При многокорпусните кошери след като двата корпуса са изпълнени с пчели и пило, обемът се увеличава с трети корпус с изградени пити и восъчни основи. Пчелните семейства се транспортират от прецъфтелите към насажденията с интензивен цъфтеж или друго подходящо място. За добро опрашване са необходими поне 2-3 пчелни кошера на 10 дка овощна градина.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.