През месец май настъпва първата главна паша от еспарзета и бяла акация. Зацъфтяват и много други дървесни видове храсти и тревни видове: бук, летен дъб, клен, детелина, мак, кориандър и др. Пчеларят трябва да е постоянно в пчелина, за да доразшири гнездата с восъчни основи.

kosher-pita

Вземат се мерки срещу изпадане на пчелните семейства в роево състояние, като се поставя корпус или магазин, за да продължи развитието. Ако някое семейство е изпаднало в роево състояние пчеларят трябва да го прекрати, защото такива
семейства силно изостават в развитието си. Преди настъпването на главната паша пчеларят трябва да направи преглед, за да се осведоми за силата и здравословното
състояние на пчелните семейства. При многокорпусните кошери се поставя допълнителен корпус трети или четвърти, ако семейството е много силно.

При подвижното пчеларство избраното място е необходимо да се почисти от висока трева и камъни. Мястото за подвижно пчеларство трябва да е отцедливо с източно изложение и по възможност да има храсти, под чиято рядка сянка се настаняват кошерите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.