Производството на говеждо месо в ЕС е намаляло с 1,2% през 2020 г. и се очаква да продължи да намалява през 2021 г. с 0,9%, въпреки възстановяването на търсенето през втората половина на 2021 г., предполагащо постепенно отваряне на ресторантите и връщане на туризма. Това съобщават в анализ от Европейската комисия относно краткосрочната перспектива за развитието на пазара на месо в Европейския съюз.

meso

Що се отнася до сектора на свинското месо , производството се е увеличило с 1,2% през 2020 г., обусловено от износа. След две години на впечатляващ растеж обаче износът ще намалее, тъй като секторът на китайското свинско месо бавно се възстановява от африканската чума по свинете. Това ще доведе до малко по-ниско производство през 2021 г. (–0,7%).

През 2020 г. производството на домашни птици в ЕС е нараснало с 1% и се очаква да поддържа подобен растеж през 2021 г. (+ 1%). Секторът е бил засегнат от инфлуенца по птиците, открита в 18 страни от ЕС, наред с затварянето на хранителни услуги поради Covid-19, който също претегля на пазара. Въпреки това през 2021 г. трябва да се наблюдава леко възстановяване по отношение на износа, като забраните за износ (свързани с птичия грип) постепенно ще бъдат премахнати.

Производството на овче и козе месо в ЕС се е увеличило с 2% през 2020 г. Очаква се обаче производството да намалее с 1% през 2021 г. поради спад в размера на стадата и по-малко клане във фермите в Румъния. По-ниската наличност на овче месо на вътрешния пазар може да доведе до повишаване на цените в ЕС.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.