Спадът на консумацията на вино може да се забави, заради адаптирането на лозаро-винарския сектор към променящия се начин на живот и предпочитанията на потребителите. Що се отнася до зехтина, потреблението в страните, които не са производителки в ЕС, се очаква да нарасне. Това са част от прогнозите за виното и зехтина от доклад на Европейския съюз за земеделието за периода 2020-2030 г., публикуван от Европейската комисия.

vino-chasha

Производството на зехтин в ЕС се очаква да нарасне през следващото десетилетие, водено от нарастващите добиви. Възможно е консумацията му да нарасне, особено в държавите, които не го произвеждат, а го внасят. По отношение на търговията му, силното търсене, водено от възстановяването след Covid-19, може да доведе до увеличаване на износа от ЕС.

За лозаро-винарския сектор в Общността – той също ще се адаптира към променящия се начин на живот и предпочитанията на потребителите през 2020-2030. Очаква се консуматорите да заложат на по-ниско алкохолни и пенливи вина, забавяйки спада в потреблението. За търговията – европейският износ ще се движи от голямото търсене на вино с географско указание и пенливи вина. Като цяло производството на напитката може леко да намалее.

И към сектор „Плодове и зеленчуци“. Докладът включва прогнози за ябълки, праскови и нектарини, портокали и домати. Производството на ябълки в ЕС се очаква да остане стабилно, с нарастващи добиви, но на по-малка площ. Здравната осведоменост и новите сортове, които по-добре съответстват на предпочитанията на потребителите, трябва да помогнат за нарастването на консумацията на пресни ябълки.

Потреблението на праскови и нектарини се очаква да спадне поради стабилното производство, както и конкуренцията от други летни или тропически плодове. Износът трябва да се увеличи, особено за преработените праскови, благодарение на нарастващото глобално търсене.

Предвижда се производството на портокали леко да се увеличи, благодарение на по-големия добив. Очаква се потребителите да предпочитат пресните портокали и пресния сок пред концентратите, което води до спад в търсенето на портокали за преработка. Вносът от ЕС трябва да се увеличи, за да покрие разликата в търсенето.

И накрая, производството на пресни домати в ЕС се очаква да намалее в резултат на силната международна конкуренция и нарастващото търсене на по-малки сортове, което ще доведе до спад в обема, но увеличение на добавената стойност. Потреблението на преработени домати трябва да остане стабилно през периода, с подобна промяна към продукти с по-висока добавена стойност.

Докладът на ЕС за перспективите пред селското стопанство за 2020-30 г. съдържа всички пазарни данни, придружени с обяснение на предположенията и описание на макроикономическата среда.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.