Очаква се растежът на производството на обработваеми култури в ЕС да бъде ограничен през следващото десетилетие. Въпреки това дигитализацията ще бъде в основата на нарастването на добива, подобрените условия на труд и по-високите екологични стандарти. Това са само някои от прогнозите за пазара на обработваеми култури от доклада на Европейския съюз за земеделието за периода 2020-30 г.

rapica

Очаква се общата земеделска земя да намалее с 0,5 милиона ха в ЕС през периода, достигайки 161,2 милиона ха. Успоредно с това се очаква горските площи на ЕС да продължат да се разширяват и да достигнат 161 милиона ха, което води до толкова горски, колкото земеделски площи в ЕС през 2030 г. Що се отнася до пасищата и фуражните площи, се очаква те да се увеличат, докато земите, посветени на обработваеми земи посевите трябва да намаляват.

Общото производство на зърнени култури в ЕС се очаква да остане стабилно на 278 милиона тона. Въпреки че земеделската площ ще намалее, добивите ще се увеличат благодарение на подобрените сеитбообръщения, подобреното управление на почвата и по-широкото използване на инструменти за подпомагане. Общото потребление в ЕС трябва да се стабилизира на 260 милиона тона до 2030 г. с по-висока употреба на храни. Що се отнася до търговията, износът на ЕС трябва да се засили, като цените в ЕС и в света се сближават, както и близостта до пазарите на внос като Средиземноморския регион и Африка на юг от Сахара.

Що се отнася до маслодайните семена, общото производство в ЕС се очаква да се увеличи благодарение на нарастващото производство на слънчоглед и соя. С лек ръст на вноса на маслодайни семена, обемите на смачкване трябва да се увеличат, като устойчивото търсене на масло от масло от семена в ЕС и накрая, консумацията на растителни масла се очаква да намалее, най-вече поради намаляването на вноса на палмово масло.

Прогнозира се, че протеиновите култури в ЕС ще нараснат значително. Производството ще се движи от голямо увеличение на площта и подобрения на добива. Силното търсене на иновативни растителни протеинови продукти и местно произведени протеинови източници трябва да доведе до 30% увеличение на потреблението.

Освен това се очаква зоната на захар в ЕС да се стабилизира през следващото десетилетие. Производството в ЕС трябва да нарасне до 16,2 милиона тона до 2030 г. Увеличаването на износа на захар в преработените продукти трябва да ограничи спада на потреблението, докато конкурентните цени трябва да позволят на ЕС да стане самодостатъчен и потенциално нетен износител на захар.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.