Очаква се целите за устойчивост и променящите се изисквания на потребителите да окажат влияние върху пазарите на месо и млечни продукти в ЕС през следващото десетилетие. Производството на мляко трябва да расте умерено, а търсенето на пилешко месо се очаква да се увеличи. Това са само някои от прогнозите за пазарите на мляко и месо от доклада на Европейския съюз за земеделието за периода 2020-30 г.

mliako-kana

Мляко и млечни продукти

Производството на мляко в ЕС се очаква да расте с умерен темп от 0,6% годишно между 2020 и 2030 г., с по-бавен темп в сравнение с миналото.

Производството е настроено да се адаптира към целите за устойчивост, с по-дълъг живот на животните, ефективно управление на оборския тор и фактори, насочени към намаляване на емисиите на парникови газове на килограм мляко, произведено до 2030 г. Промяната на потребителските изисквания трябва да предостави и възможности за млечни продукти произведени с посока опазване на природата.

Очаква се ЕС да остане най-големият износител на млечни продукти в света, тъй като нарастването на населението и доходите може да увеличи глобалното търсене на млечни продукти, въпреки нарастващата самодостатъчност в световен мащаб.

Предвижда се преработката на сирене да се възползва най-много от допълнително произведеното мляко, задвижвано както от вътрешното, така и от световното търсене: очаква се ЕС да представлява 49% от глобалния износ на сирене през 2030 г. След исторически високите цени на маслото през 2017-2018 г. пазарът на масло трябва да се стабилизира между 2020 и 2030 г., подкрепен от увеличаване на продажбите на дребно в ЕС и стабилно търсене на износ.

Очаква се консумацията на кисело мляко и сметана на глава от населението да остане стабилна, като първата се сблъсква с нарастваща конкуренция от алтернативни млечни продукти, които набират популярност (например skyr), докато се очаква консумацията на пряско мляко да намалее по-бавно, отколкото през последните десет години (-0,7%), благодарение на сегментирането на производствените системи.

Месо

Очаква се опасенията за устойчивост да стимулират пазарите на месо в ЕС през следващото десетилетие, стимулирайки по-ниско потребление на глава от населението, по-ефективни производствени системи с по-малко животни и намален износ на живи животни. Като цяло консумацията на месо в ЕС на глава от населението се очаква да намалее с 1,1 кг, достигайки 67,6 кг до 2030 г.

След намаляване на стадото крави в ЕС, производството на говеждо месо се очаква да продължи надолу. В рамките на ЕС се очаква потреблението на говеждо месо да намалее с 0,9 кг на глава от населението, докато умерените перспективи за износ към нишовите пазари могат да предоставят някои възможности.

Очаква се производството на свинско месо в ЕС да намалее с 1 милион тона (-4,6%) между 2020 и 2030 г. Въздействието на африканската чума по свинете в Азия върху пазарите на месо в ЕС ще бъде бавно смекчено и до 2030 г. големият излив на свинско месо към Китай е очаква се да намалее. ЕС обаче ще остане водещ доставчик на свинско месо на световния пазар.

Производството и потреблението на овче и козе месо в ЕС се очаква да останат стабилни, докато износът ще остане нисък, тъй като Австралия и Нова Зеландия ще запазят доминиращите си позиции на световния пазар.

Птиче месо е единствената категория месо, чието производство се е разширило по време на пандемията Covid-19 и единственото, което се очаква да нарасне между 2020 и 2030 г. Предполага се, че консумацията на птиче месо в ЕС ще достигне 24,6 кг на глава от населението до 2030 г. (+1,2 кг спрямо 2020 г.), тъй като потребителите смятат домашните птици за евтин, здравословен и устойчив продукт. Очаква се търсенето да се увеличи и в редица ключови дестинации за износ.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.