Пещера „Бисерна“ е отворена за туристи от днес, 11 април. Посещенията ще бъдат възможни в работни дни до 15 май. Тогава започва размножителния период на прилепите, чието защитено местообитание е пещерата и според Закона за биологичното разнообразие трябва да се осигури спокойствие за отглеждане на малките.

peshtera-biserna

Режимът на достъп се запазва – влизането ще става само при предварително записване, като минималния брой посетители е 8 души, а максималният – 12. Записването става на телефон 054/800 765 в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“. Часовете на влизане са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч.

Припомняме, че маршрутът вътре е дълъг около 800 метра в едната посока. До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени по всички маршрути.

Температурата в пещера „Бисерна“ към момента е 10 градуса, затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.