Форум за устойчиво развитие отбеляза юбилейни годишнини на пивоварната индустрия в страната. Събитието се проведе под мотото ,,Прозрачни-отговорни-устойчиви“ и е първата публична инициатива, посветена  на три значими за бранша юбилея – 140 години от създаването на пивоварната промишленост  в България, 65 години – пивоварна наука у нас и 30 години от основаването на Съюза на пивоварите в България (СПБ). Иновациите, икономическият, социален и екологичен принос на сектора, бяха водещите акценти на форума, организиран от сдружението на пивоварите.

bira

За приноса на пивоварните предприятия в страната и предизвикателствата, които те преодоляват през последната година, Ивана Радомирова обяви: ,,Според последното европейско репутационно проучване от м. април тази година, българските пивовари са на първо място с най-висока репутация в страните от ЕС. За тази впечатляваща оценка на бирения сектор у нас от най-съществено значение е икономическият и социален принос на пивоварните компании, отговорностите им като работодатели и производители, прозрачните и етични комуникации към консуматорите.“

За миналата година добавената стойност от производството и продажбите на бира в България се изчислява на 528 млн. лв., а общо приходите към бюджета са прибл. 332 млн. лева, от които акцизите са 75 млн. Инвестиционните проекти в пивоварните компании продължават, като за последните две години капиталовите инвестиции в бранша са 77 милиона лева. Производството и продажбите на бира осигуряват работна заетост за близо 26 000 човека. От тях 8% са директно заетите в пивоварната промишленост, 32% в секторите на доставките и 60% в търговията, заведенията и туризма.

През 2020 г., по данни на Агенция „Митници“, биреният пазар в страната е 5 220 000 хектолитра. Към днешна дата в страната се произвеждат над 160 марки бира, като само през миналата година новите асортименти са над 25. Проучванията показват, че в България след бутилираните води бирата продължава да е най-предпочитаната напитка. През 2020 г. честотата на консумация на пиво се запазва на нивата от 2019 г. 55% от българите пият бира поне веднъж седмично, а 65% – веднъж месечно, което е  индикация, че сънародниците ни са лоялни към бирената категория.

С отговорност към консуматорите са и проведените през последните две години 5 нови експериментални изследвания  за повишаване на полезните хранителни вещества на пивото. В ход е и изключително иновативната разработка, и вероятно единствена в Европа, за ДНК идентификация на метагенома с всички микроорганизми в бирата. Представените на Юбилейния форум на СПБ научни разработки от проф. Габриела Маринова и д-р Сергей Иванов са пример за устойчиво партньорство между бизнеса и българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина.

Пивоварите представиха и интерактивен зелен калкулатор, достъпен на тяхната интернет страница. Д-р Марина Стефанова – преподавател в СУ ,,Св. Климент Охридски“ и съавтор на проекта, демонстрира как с калкулатора се изчислява редуцирането на въглеродния отпечатък на бирата при разделното събиране на отпадъци от опаковки.  По този начин всеки потребител може да види резултата от грижата си за околната среда. Така например, ако разделно събере и предаде за рециклиране 10 бр. бирени кенчета ще се спестят 1.6 кг. СО2, а за  разделно събрани 10 стъклени бутилки – СО2 отпечатъкът ще се намали с 1.2 кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.