По последни оперативни данни на Министерството на земеделието, засадените открити площи със зеленчуци, дини, пъпеши и зеле са в границите от 7,5% до 81,8% под нивата отпреди една година, като най-значителен спад е налице при зелето. Същевременно, при ягодите се наблюдава увеличение на площите с близо 17%.

domat-krastavica

Към средата на юни 2021 г. производството на ягоди, зеле, краставици на открито и картофи изостава с между 4,2% и 53,5% спрямо миналогодишното, в резултат от по-малкия размер реколтирани площи и/или понижение на средните добиви. От началото на годината до момента в страната са произведени 17 653 тона оранжерийни краставици и 4 574 тона оранжерийни домати – респективно с 28,6% повече и с 26,8% по-малко на годишна база.

А засега добитото количество череши и вишни е съответно с 42% и 70,5% под отчетеното по същото време на 2020 г. Това е свързано с по-късния старт на беритбената кампания тази година, в съчетание с по-нисък среден добив от декар. Стартира прибирането на реколтата от кайсии.

През изминалата седмица се регистрират разнопосочни отклонения на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата. Средните цени на едро на картофите (от стара реколта и пресни), вносните краставици и ябълките се повишават от 1,4% до 10% на седмична база. Същевременно, българските оранжерийни и вносните домати, оранжерийните краставици, черешите и зелето поевтиняват с между 0,6% и 16,2%. Средно за страната картофите от стара реколта, доматите (оранжерийни и внос) и ябълките се предлагат на цени, които са от 9,9% до 20,1% под нивата отпреди една година. Леко поскъпване на годишна база се отчита при оранжерийните краставици – с 1,2%, а по-значително – при пресните картофи, черешите и зелето – в рамките на 10% – 29,4%.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.