Свиване на засадените открити площи със зеленчуци, дини, пъпеши и ягоди в рамките на 15,5% – 86,4% на годишна база. На този ранен етап произведеното количество зеле надхвърля два пъти отчетеното по същото време на миналата година, което се дължи на по-големия размер реколтирани площи до момента. Това сочи анализ на Министерството на земеделието.

oranjeriq-domat

От друга страна, продукцията от ранни картофи и ягоди е съответно с 88,5% и
46,7% под миналогодишната, поради съчетанието от по-малко засадени площи и по-бавен темп на прибиране на реколтата, съобразно климатичните условия.

От началото на годината до момента в страната са произведени с близо 32% повече оранжерийни краставици на годишна база, докато при оранжерийните домати е налице намаление с около 27%.

Към края май 2021 г. средната цена на едро на пресните картофи на тържищата в
страната спада с 21,7% на седмична база. По-умерено поевтиняване се отчита по отношение на червения пипер, доматите (български и внос), вносните краставици и зелето – с между 0,7% и 7%, докато ябълките, картофите и българските оранжерийни краставици поскъпват в рамките на 5% – 6,3%.

Средно за страната, цените на едро на оранжерийните и вносните домати, оранжерийните краставици, картофите от стара реколта, червения пипер и ябълките са в границите от 4,8% до 24,7% под нивата отпреди една година. От друга страна, пресните картофи и зелето се предлагат съответно с 8,7% и 76,5% по-скъпо.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.